190321 handen van giselle

Aan de slag!

Door onze nieuwe samenwerking met Stichting Pluspunt Rotterdam en Voedseltuin Rotterdam kunnen we ons zorg-, leer- en werkaanbod vergroenen én verbreden. Dit doen we door middel van groene dagbesteding, groen vrijwilligerswerk, het Leer Praktijk Centrum (LPC) en Natuur- en Milieueducatie.

Groene dagbesteding

In samenwerking met Pluspunt en CVD organiseert Rotterdamse Munt begeleiding bij dagbesteding. We zijn een thuis-, leer- en werkplek voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt – veelal als gevolg van een combinatie van problemen: sociale, psychische, financiële, huisvestings- en/of verslavingsproblemen. We helpen om belemmeringen beheersbaar te maken en werken samen aan het vergroten van levensvaardigheden en het verbeteren van levensomstandigheden.

Gasten- en tuinteam

We hebben een gastenteam en een tuinteam. Het gastenteam houdt zich
bezig met het bereiden van lunches voor de vrijwilligers en deelnemers,
het verwelkomen van bezoekers, en het bereiden van theemixen.

Het tuinteam houdt zich bezig met de tuin. Werkzaamheden variëren van fysiek lichte werkzaamheden tot fysiek zwaardere werkzaamheden; er is voor ieder wat wils en er is altijd ruimte voor overleg met onze tuinbegeleiders. Werkzaamheden die gedaan kunnen worden zijn onder andere: zaaien, planten en oogsten (kruiden, groenten, bloemen). Ook het weghalen van onkruid en het water geven van de planten zijn belangrijke taken.

Voor de deelnemer

Onze prachtige groene tuin haalt je even uit de drukte van de stad, waardoor je na een dag werken bij de Rotterdamse Munt met een ontspannen en voldaan gevoel naar huis gaat. Je leert veel over de tuin en de werking van verschillende planten. Daarnaast biedt het je nóg meer voordelen:

  • €3,50 dagdeelvergoeding. Een dag bestaat uit twee dagdelen. De vergoeding kan dus oplopen tot €7,- per dag;
  • Een gratis warme maaltijd tijdens de lunch;
  • Een supergezellig team met collega’s.

Voor verwijzers

De dagbesteding verloopt via Pluspunt Rotterdam, zie voor meer info over verwijzen https://www.pluspuntrotterdam.info/aanpak/ons-pluspuntpakket/.

Groen vrijwilligerswerk

Samen met stadsgenoten steken wij de handen uit de mouwen en maken we Groen voor de stad! Rotterdamse Munt is een inspirerende beleving in de stadsnatuur voor jong en oud. Groen zorgt voor een levendige stad en een gezonde planeet. Groen draagt bij aan meer verscheidenheid van planten en veerkrachtig waterbeheer. Groen werkt positief voor onze gezondheid, vergroot ons geluksgevoel én zorgt ook voor een superverse en smaakvolle oogst.

Groentalent

Laat je groentalent groeien in onze stadstuinen. Ga aan de slag in een van onze teams en al doende leer je samen. We hebben verschillende functies voor vrijwilligers in ons gasten- en/of tuinteam. Ons uitgangspunt is wederkerigheid. Jij draagt bij aan de ontwikkeling van een groene, levendige en gezonde stad, en wij bieden jou een groene werkplek.

Wil je eens kennismaken met de tuinen, de werkzaamheden, de werksfeer en onze mensen? Wees welkom, kom gewoon even langs en spreek onze collega’s aan. Weet je het al zeker en wil je bij ons komen meewerken? Of liever eerst wat informatie vooraf? Stuur ons een mailtje!

Leer Praktijk Centrum

Iedere Rotterdammer moet mee kunnen doen aan de samenleving. Voor veel kwetsbare inwoners van Feijenoord en omstreken wankelt dit fundament. Verschillende maatschappelijke problemen komen bij hen samen: schulden, geen werk en een laag of onzeker inkomen. De gemeente Rotterdam doet haar best om maatwerk en perspectief te bieden om de bestaanszekerheid van Rotterdammers te vergroten. Net als het Nationaal Programma op Zuid. Dat gaat niet van vandaag op morgen, maar vergt een lange adem. En het vraagt om een gezamenlijke, overstijgende aanpak in het onderwijs, bij ‘een leven lang ontwikkelen’, bij het tegengaan van discriminatie op de arbeids- en woningmarkt, bij de
mogelijkheden om mee te kunnen doen met een betaalde baan en bij het tegengaan van armoede en schulden.

Rotterdamse Munt draagt bij aan kansengelijkheid. Dat doen we onder andere met ons Leer Praktijk Centrum (LPC) voor Rotterdammers met een flinke afstand tot de arbeidsmarkt. Met het LPC bieden we mensen met een bijstandsuitkering een praktijkplek, met als doel uitstroom naar (beschut) werk. Dit doen wij in samenwerking met Gemeente Rotterdam. De Gemeente Rotterdam ondersteunt deze deelnemers met coaching en scholing. Aanmelding verloopt via de werkcoaches (afdeling Werk & Inkomen).

 

kinderen bij rotterdamse munt
terrastival rotterdamse munt

Natuur- en milieu-educatie

Rotterdamse Munt ontwikkelt educatieve programma’s waarin de thema’s gezondheid, duurzaamheid en talentontwikkeling centraal staan, gericht op schoolkinderen. De lessen worden uitgevoerd door sociale en groene ondernemers uit de wijk en/of het gebied. Tijdens de lessen besteden we specifiek aandacht aan zeven sociaal-emotionele vaardigheden die bijdragen aan een positief toekomstperspectief: omgang met elkaar, communicatie, conflicthantering, samenwerken, zelfvertrouwen, zelfwaardering en motivatie.

Eenmalige donatie