20 juni 2014 | in De Buik van Rotterdam

20 jun 2014 | Nieuws | 0 Reacties

Open Tuindag bij Rotterdamse Munt

Door Mo Kruisman

Morgen, zaterdag 21 juni, is de Midzomer Open Tuindag in de ecologische kruidentuin van Rotterdamse Munt. Je vindt de tuin op de Laan op Zuid/Brede Hilledijk, tegenover de Vuurplaat. Vorige week deed ik er een workshop en raakte helemaal geïnspireerd om kruidenazijn te maken. Wat een heerlijke plek op een zonnige dag.

Kruidje-pluk-me-wel

Ingrid en Jacqueline zijn de drijvende dagelijkse kracht op de tuin. Zij geven workshops, coördineren het werk voor vrijwilligers en promoten de verkoop van kruiden en groenten. In de tuin staan vele soorten munt, nooit geweten dat er zoiets als appelmunt bestaat. Ingrid vertelt: ‘in de tuin staan allerlei exoten, kruiden die we hier niet kennen. Dat verbindt, de mensen die hier werken, komen cultureel gezien overal vandaan. We willen een zelfstandig opererend bedrijf worden dat zichzelf kan bedruipen met de verkoop van wat we hier kweken. Daarnaast hebben we een sociaal doel, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk zetten en we doen reïntegratietrajecten.’ Ik loop rond tussen de kruiden met Fatima, die me helpt plukken voor de kruidenazijnen die ik graag wil maken. Franse dragon, jonge knoflook die we zó uit de grond trekken, citroentijm, appelmunt, vlierbloesem en klaprozen… Ik had in het schuurtje een paar flesjes kruidenazijn zien staan, ook eentje met een prachtig dieprode kleur. Dat blijkt door klaprozenblaadjes te komen die de kleur geven, met tijm voor de smaak.

Hoezo tuinbonen pellen?

Alle kruiden en groenten in de tuin kun je kopen, en er zijn regelmatig workshops over ecologisch telen, koken met kruiden, soorten munt en plantenvoeding. De rij tuinbonenstruiken ziet er mooi uit, dus ik wil wel een kilootje voor thuis. Een Marokkaanse dame plukt mee en geeft meteen advies. Ik wil de grootste peulen pakken om daar de tuinbonen uit te halen, maar zij zegt dat ik juist de kleinere moet nemen, die gewoon snijden en bakken met wat knoflook. Helemaal niet openmaken en de peulen weggooien, ze kijkt me vol afschuw aan. Die hele bonen zijn heerlijk, niks weggooien! Kijk, weer wat geleerd.

Gewoon besproeien met verse knoflook

In de workshop vertelt Jacqueline over de oerbacterie en over brandnetelvoeding voor tuinaarde. Allerlei nuttige tips hoe je goede en gezonde aarde krijgt om op te kweken. Even later besproeien we de muntplanten met een mengsel van verse knoflook en regenwater tegen spint. Ik proef even een blaadje. Best lekker, Marokkaanse munt met knoflook. Tijdens de Midzomer Open Tuindag zijn er rondleidingen, hapjes en drankjes en is het kruidenloket open. Van 10-17 uur. Aanrader.

Hieronder: Azijnen gemaakt door Mo. Simpel recept: natuurazijn 3 weken laten trekken met kruiden op een zonnige plek, dan zeven en koel bewaren. Mijn combi’s: klaprozenblaadjes met citroentijm. Vlierbloesem met sinaasappelschil. Dragon met knoflook en chilipeper.

Eenmalige donatie