augustus 2016 | In de Buik van Rotterdam

18 aug 2016 | Nieuws | 0 Reacties

Rotterdamse Munt is een buitenfeest voor je zinnen

In De Buik van Rotterdam. Door Anna van Uden.

Deze zomer gaan wij op zoek naar de producten achter de Rotterdamse horeca. We willen namelijk wel eens zien waar al die chefs hun mooie spullen vandaan halen. Bloggers Anne van Uden en Patricia Jaspers maken daarom een tocht langs de beste en leukste Rotterdamse leveranciers. Deze week: Rotterdamse Munt.

Als chef Yama ’s ochtends op de fiets naar zijn werk stapt, maakt hij eerst een tussenstop bij stadskruidentuin Rotterdamse Munt aan de Brede Hilledijk. Daar oogst hij eigenhandig de eetbare bloemen die hij verwerkt in zijn gerechten. Zoals de opvallend blauwe, stervormige bloemen van komkommerkruid die haar naam dankt aan haar smaak. 

Yama is niet de enige chef die regelmatig langskomt. Ook de chefs van onder meer Dertien en De Hef weten deze bloeiende tuin op Zuid goed te vinden. Wij gingen langs voor een rondleiding en hadden geen beter moment kunnen kiezen. Nu staan bijna alle honderd kruidenplanten in de tuin in bloei. Een buitenfeest voor je zinnen!

Oogstfeest

Als we aankomen, brengt de wind de geur van lavendel en het gezoem van bijen mee. Het voorbijrazende verkeer op de drukke Laan van Zuid ben ik meteen vergeten. ‘We oogsten nu heel veel lavendel,’ vertelt Giselle. Lachend: ‘Het is een uitdaging, want dat kan alleen als het droog is.’ De lavendel wordt bijvoorbeeld gebruikt om een stevige amandelcake met citroen en lavendelsiroop te bakken. En er wordt veel gedroogd en gemengd met andere kruiden en zout.

Het is volop oogsttijd in de kruidentuin. Aan een tafel achter in de winkel zitten drie vrijwilligers met knisperende bossen gedroogde munt op tafel. Ze rissen de blaadjes van de steeltjes en het intens frisse aroma vult de ruimte. Tegen een wand staan houten ladekasten waar allerhande bloemen en kruiden in liggen te drogen. Die worden vervolgens in grote papieren zakken bewaard en verkocht in de herfst- en wintermaanden waarin de kruidentuin minder opbrengt.

‘Altijd wel een bloeier’

Giselle werkt sinds twee jaar bij Rotterdamse Munt. Met haar achtergrond in permacultuur maakt ze zaai- en oogstplannen voor de tuin. Daar komt meer bij kijken dan ik vermoedde. Giselle legt met veel enthousiasme uit: ‘De tuin is zo ingericht dat er altijd wel een bloeier is. Dat begint al vroeg in het seizoen met viooltjes. Nu is er veel lavendel en kamille en straks gaan de dragon, ananaskers en honingmeloensalie bloeien. Die laatste geeft prachtige rode, zoete bloemen.’

‘Ook zoeken we naar combinaties in het ecosysteem die elkaar versterken en zo min mogelijk concurreren,’ vervolgt Giselle. ´Tussen de munt staat bijvoorbeeld knoflook om schimmels tegen te gaan. En we hebben bonenplanten tussen het bonenkruid staan. Simpel gezegd geven de planten voeding aan het kruid. Het bonenkruid zelf houdt weer ziektes en bonenluis op afstand. Verder is Oost-Indische kers een natuurlijke luizenbestrijder, omdat het luizen aantrekt. Zo wordt de tuin steeds meer een zelfondersteunend systeem.’

De vergelijking met de sociale functie van de stadskruidentuin is meteen gelegd. Rotterdamse Munt is meer dan alleen maar een tuin. Giselle: ‘Het is een ontmoetingsplek. Zoals er in de tuin een variatie is aan kruiden en bloemen, komen mensen van compleet verschillende achtergronden hier samen om de tuin te beleven en om te leren. Die diversiteit geeft kracht. Daardoor komen planten én mensen tot bloei.’

Parfum voor je smaakpapillen

Terwijl ik Giselle volg door de tuin, word ik ook steeds enthousiaster. Ik strijk met mijn handen over de bladeren en bloemig parfum blijft achter op mijn huid. ‘Dit is de daglelie,’ wijst Giselle aan. ‘De gele bloem bloeit maar één dag en is verrassend knapperig. Proef maar.’ Ik pluk een blaadje en knabbel er een stukje af. De daglelie heeft een subtiele smaak, eerst fris en dan lichtzoet. Heel anders dan de peperoregano die ik even later proef en die prikkelt op mijn tong.

De tuin bevat een schat aan kookgeheimen en medicinale kennis. Giselle: ‘Kruiden zijn niet alleen natuurlijke smaakmakers, ze zijn ook geneeskrachtig. Sinaasappeltijm is mijn favoriet. Dit kruid en de bloemen werken bovendien verzachtend. En bijvoorbeeld goudsbloemen zijn reinigend en ontstekingsremmend.’ Door bepaalde kruiden met elkaar te combineren, worden energiebommetjes gecreëerd. ‘In onze focusthee zit rozemarijn (goed voor je hoofd en je bloeddruk), citroenmelisse (een oppepper voor je hart), verveine (verfrissend) en pepermunt (voor pit). In plaats van je dagelijkse cafeïneshot dus.

Ook jouw kruidentuin

Wat wordt er eigenlijk allemaal gedaan met de oogst? Die wordt deels gebruikt in de keuken. Je kunt hier elke dag terecht voor een kop kruidenthee en kruidig-zoet gebak als brownies met chocolademunt. Op vrijdag en zaterdag is er ook een kleine lunchkaart. Bij mooi weer kun je buiten zitten op het kleine terras in de tuin en anders verkas je naar de kleine kas.

In het winkeltje kun je kruidentheeën en -melanges kopen. Maar veel leuker is het natuurlijk om zelf aan de slag te gaan! De kruiden zijn in alle uithoeken van Rotterdam te verkrijgen via Rechtstreex. Je kunt ook altijd aanwaaien om kruiden en bloemen te plukken. Om mee te koken, of om in een mooi boeket op de keukentafel te zetten. Wie regelmatig kookt met kruiden, kan een kruidenabonnement afsluiten. Daarbij kun je kiezen uit theekruiden, keukenkruiden en kruiden in overvloed. Ook kun je aangeven of je de kruiden zelf wilt komen plukken of af wilt komen halen. Ik ben in ieder geval om. Op dit bloeiende stukje grond ligt een wereld van smaak, klaar om geplukt te worden.

Fotografie door Jeroen Mooijman

Categorieën

Laatste nieuws en verhalen

Eenmalige donatie