december 2015 | Giselle geeft een rondleiding voor Nieuw Zuid

31 dec 2015 | Nieuws | 0 Reacties

“Rotterdamse Munt is een groene plek in de stad waar mensen samen werken en samen leren.”

Elke week spreken wij een ondernemer of bewoner uit de wijk. Vandaag ontmoeten wij Giselle, natuurbelevingsdocent bij stadskruidentuin Rotterdamse Munt.

Rotterdamse Munt is een unieke groene plek in de Afrikaanderwijk. Giselle vertelt over de totstandkoming: “Rotterdamse munt is vorig jaar opgezet door Ingrid Ackermans samen met een heleboel andere mensen. Ze wilde graag een groene plek in de stad creëren waar mensen samen kunnen komen. Mensen komen te weinig buiten, weten te weinig van groen, waar hun eten vandaan komt en hoe kruiden daar aan bij kunnen dragen bijvoorbeeld voor je gezondheid, maar ook om je voedsel lekkerder te maken.”

Giselle kwam in aanraking met Rotterdamse Munt toen zij als wijkchef betrokken was bij Rechtstreex. “Ik leerde de plek hier steeds beter kennen en ben toen aan de slag gegaan als natuurbelevingsdocent. Ik ben van origine ecoloog. We ontvangen op dit moment kinderen van basisschool de Pijler hier en willen graag met meer basisscholen gaan samenwerken uit de buurt. In de educatie richten we ons op kruiden en de processen die spelen in de natuur. Van bodem tot zaadjes en het bodemleven, de insecten en de bestuiving. Het hele ecosysteem komt aan bod.”Meer dan 100 soorten kruiden en eetbare bloemen groeien er in de tuin van Rotterdamse Munt. Giselle vertelt: “We verkopen alle kruiden hier en ook via onze Rechtstreex ophaalpunten in de stad. Een aantal restaurants komen hier ook eetbare bloemen plukken, restaurant Yama en restaurant De Hef bijvoorbeeld. We hebben ook veel soorten munt; ruim 12 soorten. Munt komt over de hele wereld en in elke klimaatzone voor. Doordat muntplanten gemakkelijk kruisen en zich snel aanpassen aan het klimaat en de bodem zijn er op verschillende plekken in de wereld bijzondere muntsoorten ontstaan. En deze soorten kunnen we ook op Rotterdamse bodem gezond laten groeien. Ze hebben we bijvoorbeeld appelmunt, aarbeimunt en gembermunt maar ook Zwitserse munt, een Italiaanse soort Pepermunt, Turkse munt, en natuurlijk ook de bekende Marokkaanse munt.”

Iedereen is welkom bij Rotterdamse Munt. “In de zomer zitten hier regelmatig mensen in de tuin een boek te lezen. Je kunt ook je kinderen meenemen, er is genoeg te doen of je aanmelden als vrijwilliger.”

Hartelijk dank Giselle voor de mooie rondleiding!
www.nieuwzuid.nl

Eenmalige donatie