Oogsten voor nu en later

19 aug 2022 | Nieuws, Over de tuinen, Verhalen | 0 Reacties

Het is hoogzomer, dat betekent veel oogstwerk

Hoe werkt dat en wat doe je met al die opbrengst?

We staan in het noordelijke deel van de stadstuinen, bij een verhoogd bed Zwitserse munt. Achter ons frambozenstruiken en tegenover ons de pionierstuin met eenjarige groenteplanten. Het is augustus en het is al weken warm in Rotterdam. Er staat soms een zuchtje warme wind en de Japanse honingbomen geven verkoeling.

Munt verbouwen

“Toen we net begonnen met deze stadstuinen, vlogen de welkome adviezen van onze buurtgenoten met Marokkaanse wortels ons om de oren. Met al die kennis uit alle windstreken en inmiddels jaren ervaring oogsten we nu ongeveer drie tot vier keer per jaar van een muntbed”, vertelt Ingrid.

In deze tijd van het jaar groeien de muntplanten hard. Door de warmte maken ze overvloedig veel inhoudsstoffen. In het geval van munt is dat voornamelijk de etherische olie menthol.

Veel van onze oogstende gasten en tuinvrijwilligers genieten nu van hun vakantie elders. Toch moet er nu geoogst worden. Dat doen we liefst voordat de plant gaat bloeien of in ieder geval voordat de bloemen in het zaad schieten. Als alle plantinhoudsstoffen verhuizen naar het zaad, dan is de smaak van het blad niet optimaal.

Bij Rotterdamse Munt zijn we vooral geïnteresseerd in het blad. Wij drogen dit om zo ook in de wintermaanden te genieten van lokale muntthee en kruidenthee.

Handen uit de mouwen voor de thuisblijvers dus.

Munt bossen
Munt drogen
Munt drogen
Munt drogen
Munt oogsten

Munt oogsten

Met de oogstschaar wordt de stengel geknipt, daar waar stengel uit de aarde komt. Zo zorg je ervoor dat er steeds nieuwe stengels direct op de wortelstok groeien. Het muntbed blijft helemaal kaal achter. Alle pissebedjes, spinnetjes en ander leven, die  beschutting dachten te hebben gevonden in de strooisellaag, moeten een nieuw plekje zoeken.

Zo kort knippen is belangrijk om je muntplanten vitaal te houden. Vitale planten zorgen voor steeds weer mooie, nieuwe stengels met heerlijk aromatisch blad, die wij dan weer mogen oogsten.

Munt voor later

Munt is superlekker als het vers is. Gebruik het direct in een groente- of een fruitsalade. Verwerk het verse blad in een dressing of vinaigrette. Verse muntthee kennen we allemaal.

Heb je een goeie muntplant maar is het teveel om vers te gebruiken? Droog het dan! Veel mensen die onze tuinwinkel binnenstappen kijken vaak snuffelend om zich heen. ‘Wat ruik ik voor lekkers?’ vragen ze dan. Dat kan twee dingen betekenen. Of de kok staat te roeren in de oesterzwamshoarma of een ander kruidig gerecht óf er is net een vracht kruiden in bundels te drogen gehangen.

Drogen is een van de manieren om kruiden en hun inhoudsstoffen te conserveren. Ingrid vertelt verder: “Als je munt te drogen hangt, is het belangrijk dat je het een plek geeft in een droge, warme ruimte zonder direct zonlicht. Zo blijven de goede eigenschappen van de plant het beste bewaard.” Vervolgens kun je er van alles mee maken zoals kruidenthee of kruidenzout.

Munt drogen

Kruidenthee van Rotterdamse Munt

Terwijl jij je handen om een verwarmend (of verfrissend) kopje kruidenthee slaat, draag je bij aan een levendige stad. De kruiden in onze thee worden namelijk lokaal geoogst en dàt draagt bij aan biodiversiteit en slim waterbeheer.

De stadstuinen zijn ook een plek waar we buurtbewoners, stadsgenoten en
iedereen die dat wil, inspireren en enthousiast maken voor super lokaal en daarom vers eten van het seizoen.

Het wordt nog mooier! Door lokale producten te gebruiken wordt je klimaatimpact kleiner doordat je bespaart op transport en verpakkingsmateriaal.

Zelf knippen en plukken

Wij hebben theemixen voor je gemaakt maar je kunt ook zelf je favoriete kruidenthee komen samenstellen! In de groei- en bloeimaanden staat onze tuin vol met theekruiden en andere smaakmakers die je kunt komen knippen.

Verrijk ook jouw leven met meer groen. Samen maken we Groen voor de stad! 

 

Categorieën

Laatste nieuws en verhalen

Eenmalige donatie