Ontdek onze stadstuinen

De poorten van Stadstuinen van Rotterdamse Munt zijn een kunstwerk

Vier inspiratietuinen

In onze oase van rust en verwondering, groeien kruiden en eetbare bloemen uit alle windstreken. Samen met stadsgenoten steken we de handen uit de mouwen en maken we vier inspiratietuinen waar iedereen de kracht en de rijkdom van de eetbare  stadsnatuur kan ontdekken.

Ontdek verschillende manieren waarop je kunt tuinieren, je voedsel kunt verbouwen middenin de stad en tegelijk meewerkt aan een gezonde en klimaatbestendige stad.

In onze Pionierstuin zorgen vooral eenjarige groenten en bloemen met hun explosieve groei en uitbundige bloei zorgen voor veel verschillende oogst en een dynamische sfeer. De pioniers zorgen voor humus en een groeizame basis. De Kruidentuin bestaat uit vaste planten uit verschillende windstreken.
Er is in alle seizoenen oogst. Er zijn eetbare bloemen en kruiden uit de zone rond de Middellandse zee, uit Aziatische streken en uit de tropen.

De wandeling leidt vervolgens door de Struweeltuin en verder naar de Bostuin. Aan deze laatste twee tuinen wordt nog gewerkt.

Tuintour DIY

Tuintour en plantenbordjes

De tuintour brengt je door de stadstuinen, je ziet hoe de tuin is ingedeeld, leert hoe wij werken en komt meer te weten over de planten. Er staan al veel bordjes bij de inmiddels 250+ plantensoorten. Borrelen er tijdens je wandeling nog meer vragen op? Dan kun je altijd een van onze tuingidsen of gastvrouwen en heren aanspreken.

Kunstwerk Arcades en Portalen van Michiel Jansen

Voor kunstliefhebbers

 

Onze stadstuinen zijn omheind omdat we onze gasten echt de ervaring willen meegeven van een oase van rust, middenin de stad. Via vijf poorten worden gasten verwelkomd. Deze poorten zijn een kunstwerk van Michiel Jansen met de titel Arcades & Portalen.

Het zijn uit Corten staal gesneden patronen, die hun oorsprong hebben in driedimensionale patronen, gemaakt van houten stroken. De patronen, Polymeren, ontwikkeld door Michiel, zijn plat gemaakt en vertaald naar een tweedimensionale versie, om zo de gegalvaniseerde frames van de poorten in te vullen.

De twee dubbele poorten zijn de Portalen. De ‘loops’ die nu door het frame worden afgesneden, kunnen in gedachte doorlopen tot ver boven de hoofden van de bezoekers. Bij het openzetten van de poorten lopen de ‘loops’ door tot ze die van de volgende poort raken. Een overdekte, decoratieve doorgang, zoals bij de portalen bij de ingang van kathedralen is de directe referentie.
De drie enkele poorten zijn de Arcades, vernoemd naar de galerij gangen in klassieke paleizen en tempels. De rechtopstaande pilaren ondersteunen de ribgewelven, die de gang overdekken. Of is het misschien een bladerdek, omhoog gehouden door boomstammen?
Kinderen speuren in de stadsnatuur naar geur, kleur, smaak en leven

 Voor kinderen met hun ouders

 

Speurtochten

De speurtocht kleine beestjes gaat over alle ‘medewerkers’ in onze tuinen. Kinderen ontdekken de beestjes en wat zij doen.

Blotevoetenpad

We hebben een pad gemaakt dat is gemaakt van allemaal verschillende materialen en planten waar je met je bloten voeten overheen mag lopen. We zijn er benieuwd of jij dit ook spannend vind. En wat het met je doet. 

Met Rotterdam Pas

Met een Rotterdam Pas krijg je korting op een knip- en plukronde door onze tuinen.