De poorten van Stadstuinen van Rotterdamse Munt zijn een kunstwerk

Op ontdekking in de eetbare stadstuinen

In onze groene stadsoase van rust en verwondering groeien eetbare planten en bloemen uit alle windstreken.
Ontdek hier de verschillende manieren waarop je kunt tuinieren en je voedsel kunt verbouwen midden in de stad.
Doe inspiratie op voor je eigen tuin, balkon of project en werk mee aan een levendige, gezonde stad.

Klaar voor de wandeling?

Pionierstuin

We beginnen bij de Pionierstuin. Hier vind je vooral eenjarige groenten en bloemen die als eerste ten toneel verschijnen. Met hun explosieve groei en uitbundige bloei zorgen ze voor veel verschillende oogst en een kleurrijk geheel. Bovendien zorgen ze voor een vruchtbare bodem voor de volgende generatie planten. Zonder pioniers geen Groen voor de stad!

Kruidentuin

We lopen door naar de Kruidentuin. Hier tref je meer dan 200 soorten kruiden uit verschillende windstreken. Van eetbare bloemen en kruiden uit de zone rond de Middellandse zee tot aan Aziatische streken en zelfs de tropen. Ontdek hier ook onze befaamde en smaakvolle Rotterdamse Munt!

Struweeltuin en Bostuin

Achter de Kruidentuin komt de Struweeltuin, waar we nog aan werken. Struweel is een verzamelnaam voor struiken van 1 tot 5 meter hoog. Het wordt een romantische en rustige tuin, waar je ook ons toekomstige paviljoen vindt. Vanuit de Struweeltuin loop je zo het bos in met beschutte plekjes onder metershoge bomen. Ook hier werken we nog hard aan.

Plattegrond Stadstuinen van Rotterdamse Munt

Samenwerken met de natuur

In de stadstuinen werken we samen met de natuur. Dat betekent dat we zoveel mogelijk gebruik maken van natuurlijke processen. We kiezen voor energiezuinige, natuurlijke en hernieuwbare materialen. We werken zoveel mogelijk met lokale stromen. We sluiten de kringloop in onze tuinen. Ontdek de verschillende manieren waarop we composteren.

Prikkel je zintuigen

Bezoek de stadstuinen en open je zintuigen. Je bent van harte welkom om door de tuinen te struinen. Voor groepen vanaf 8 personen is het ook mogelijk om een gids te boeken.

Kinderen speuren in de stadsnatuur naar geur, kleur, smaak en leven

Op ontdekking met je kind(eren)

Speurtocht ‘kleine beestjes’

Samen met je kind op ontdekking in de tuin! Met de speurtocht ‘kleine beestjes’ ontdek je samen welke ‘medewerkers’ er in onze tuinen zijn en wat zij daar doen. Kom langs en vraag naar de speurtocht in de tuinwinkel.

Blotevoetenpad

Speciaal voor de kinderen (en voor de ouders ook leuk) hebben we het blotevoetenpad, gemaakt van natuurlijke materialen en planten. Kom snel langs en ervaar hoe fijn dit onder je voeten voelt! 

Met Rotterdampas

Met een Rotterdampas krijg je korting op een knip- en plukronde door onze tuinen. Heb je nog geen Rotterdampas? Bestel hem dan direct en pluk je eigen kruiden en bloemen!

Kunstwerk Arcades en Portalen van Michiel Jansen

Kunstige omheining

Onze stadstuinen zijn omheind zodat je echt de rust ervaart midden in de stad.
Via vijf poorten kun je de tuinen binnenkomen. Deze poorten zijn een kunstwerk van
Michiel Jansen met de titel Arcades & Portalen.

 

Polymeren

De natuurlijke vormen sluiten goed aan bij de stadsoase. Het zijn uit Corten staal gesneden patronen, die hun oorsprong hebben in driedimensionale patronen, gemaakt van houten stroken. De patronen, Polymeren, ontwikkeld door Michiel, zijn vertaald naar een tweedimensionale versie.

Portalen

De twee dubbele poorten zijn de Portalen. De patronen kunnen in gedachten doorlopen tot ver boven de hoofden van de bezoekers. Bij het openzetten van de poorten lopen de patronen door tot ze die van de volgende poort raken. Een verwijzing naar de decoratieve portalen van kathedralen.

Arcades

De drie enkele poorten zijn de Arcades, vernoemd naar de galerijgang in klassieke paleizen en tempels. Zie je een overdekte gang die ondersteund wordt door pilaren? Of is het misschien een bladerdek, omhoog gehouden door boomstammen?

Kom langs en zie het met eigen ogen!

Eenmalige donatie