Tuintje in mijn Stad | DIY Voorzaaien

11 mrt 2021 | Verhalen | 0 Reacties

Nu je klaar bent met het bouwen van je Stadstuintje, kun je beginnen met zaaien! Maar omdat het buiten nog niet warm genoeg is voor zaadjes om te ontkiemen, kun je het beste beginnen met voorzaaien. Wij hebben een DIY-project voor jou bedacht waarmee je gemakkelijk aan de slag kunt.

De spullen die je nodig hebt zijn: lege wc rolletjes (of keukenrollen), plastic (diepvries) bakjes, een ovenschaal of een dienblad, potgrond, de zaadjes en je zaailijst en een plantensproeier

Het zaai, plant- en oogstschema krijg je bij je bouwpakket, zodat je precies weet wanneer je kunt voorzaaien, direct buiten zaaien, uitplanten en oogsten.

 

Aan de slag

1. Spaar lege wc rolletjes of keukenrollen.

2. Zoek 2 plastic (diepvries) bakjes, een ovenschaal of een dienblad waar 12 zaaipotjes op passen, of 2 keer 6 zaaipotjes.

3. Kijk naar het instructiefilmpje https://www.youtube.com/watch?v=UC4RpKwE6uU

4. Knip en vouw de wc rolletjes tot zaaipotjes zoals in het filmpje wordt voorgedaan.

5. Vul ze met potgrond.

6. Zet ze in de bakjes, in de ovenschaal of op het dienblad

7. Sorteer de zaadjes in groepjes van zaadjes die bij elkaar horen.

8. Pak de zaailijst erbij en zaai de zaden. Dit doe je door een zaadje met je vinger of de achterkant van een potlood maximaal 1 cm in de aarde te drukken en er een beetje aarde los overheen te strooien. Basilicum is een lichtkiemer, die zaadjes hoeven dus niet te worden afgedekt, wel lichtjes aandrukken zodat ze goed contact maken met de aarde.

9. Klaar? Zet de bak op een zonnig plekje voor het raam en geef iedere dag een beetje water, in eht begin met de plantensproei, als er een kiemplantjes is dan beter watergeven in eht bakje. De grond mag niet uitdrogen!

10. Als je kiemplantjes zo’n 3-4 cm groott zijn, dan kun je zo op warme dagen ook al buiten zetten, dit om te voorkomen dat ze te snel groeien en alvast wennen aan het buitenklimaat. In de avond zet je ze dan weer binnen.

11. Na een week kun je ze uitplanten in je Stadstuintje.

Eenmalige donatie