Kopje goeie daad in de kruidentuin

28 okt 2022 | Verhalen, Over de tuinen | 0 Reacties

Zij aan zij, elkaar ondersteunend waar nodig, wandelt een groep van 18 Marokkaanse dames op leeftijd door de poort van onze kruidentuin.

Begeleider Malika en haar collega’s leiden de binnenkomst in goede banen. Vandaag zijn ze hier op uitnodiging en ze worden opgewacht met kannen koffie en verveinethee.

Wanneer bezoekers van het terras of de tuinwinkel hun ogen nieuwsgierig over de menukaart laten glijden wekt het ‘Kopje goeie daad’ vaak interesse. Ook het krijtbordje achter de bar, met inmiddels een flink aantal turfjes, nodigt uit tot een praatje. De op het bordje staat voor het aantal warme drankjes dat gedoneerd is. De teller tikt gestaag door en daar moet wat mee. Het concept ‘uitgestelde koffie’ of ‘caffè sospeso’ zoals het ook wel genoemd wordt, is in Nederland een onbekend concept is. Het komt niet vaak voor dat iemand zelf om een gedoneerd kopje koffie of thee vraagt. Aan ons de schone taak om het ze aan te bieden.

Stadsnatuur zorgt voor beweging
Malika Houdoe, werkt als zorg en activiteitenbegeleider bij organisatie De Zorgfamilie en komt graag bij Rotterdamse Munt.
“Ik neem de dames graag mee hier naartoe. Ze hebben een prikkel nodig om uit de luie stoel te komen. Wandelen en buiten zijn doet ze heel goed. Ik merk het als de dames hier in de tuin lopen, ze leven op.”

 

 

 

“Plantenkennis werd van vrouw op vrouw, generaties lang overgedragen.”

Vandaag beginnen ze hun bezoek aan de tuin met de gedoneerde koffie en thee. Aan de lange tafel wordt gezellig gepraat en het geluid van roerende lepeltjes doet huiselijk aan.

“Veel planten die hier groeien kennen zij van vroeger, toen ze zelf nog in Marokko woonden en veel gebruik maakten van wat de natuur te bieden had. Daarom komen we hier zo graag”, vertelt Malika.
“In het dorp waar ik vroeger woonde hadden veel mensen kennis van medicinale planten”, voegt een van de dames toe. “Een ziekenhuis of dokter was niet vanzelfsprekend in de buurt dus in eerste instantie zorgden we voor ons zelf en elkaar. Plantenkennis werd op die manier van vrouw op vrouw, generaties lang overgedragen.”

Als de glazen leeg zijn wandelen de dames arm in arm de dames langs de groene velden, op hun gemakje. Als ze stilstaan bij een bed kruiden vertellen ze elkaar verhalen over vroeger in Marokko. Ze rollen kruiden tussen hun vingers en ademen diep in door hun neus om de geur op te snuiven. Een mooi beeld om te zien; geur en de herinneringen die het oproept verbind hen.

Munt drogen

Foto: Veel mensen doneren een kopje goeie daad.

Eenmalige donatie