Nazomers recept: Salade met courgette en verse kruiden

13 sep 2022 | Verhalen, Over de tuinen | 0 Reacties

Nazomeren: Koken met de overvloed van de voedseltuin.

Stadsgenoten inspireren om zelf het groen in te gaan is een van onze missies. In deze blog nemen we jou mee door onze tuinen om de kruiden voor een frisse nazomerse salade te verzamelen. We nodigen je uit om ook in het echt te komen ervaren hoe het is om je eigen ingrediënten te oogsten. Met de verse oogst ga je thuis aan de slag met dit recept. Vandaag op het verse kruidenmenu: pimpernel, oregano, basilicum, peterselie en zeemelde. Ze maken een feestje op je bord met  ultieme zomergroentes komkommer en courgette.

Munt bossen

Foto: Oogst je eigen kruidensalade

Zelf kruiden oogsten

Stap met een mandje en een schaar de tuinwinkel van Rotterdamse Munt uit. Rechts in onze voortuin, tussen de laurier- en de vlinderstruik, staat het eerste ingrediënt: Pimpernel. Er staat een bordje met informatie bij, makkelijk te vinden dus. Wanneer de pimpernel bloeit, gebruikt het gastenteam deze gezellige garnering in tuinlimonades. Vandaag gaan de gekartelde blaadjes door de salade.

 Draai een kwartslag naar links en loop de kruidentuin in. In de verte zie je de bijenkasten van Ernest de imker en nog verder weg station Rotterdam Zuid. Ga met je rechterhand door de lavendel en snuif de geur op. Even wegdromen en dan weer verder met knippen. De blaadjes van de basilicum glanzen in de nazomerzon, oogst minimaal 2 takjes. Oregano en peterselie groeit in de bedden ernaast. Knip de takjes die je nodig hebt. Of.. nu je er toch bent! Oogst ruimer dan het recept en laat de kruiden drogen om er vervolgens je eigen kruidenmix te maken.

Het laatste dat we we nog missen is het ziltige kruid zeemelde. Maak een korte wandeling om de tuinwinkel, langs de wadi en de vijgenbomen, over het blotevoetenpad en daar vindt je de struik aan je rechterhand. 

 

Het recept

Wat heb je nodig?

  • 1 courgette
  • 1 komkommer
  • 2 takjes verse groene basilicum
  • 5 takjes verse peterselie
  • 5 takjes verse pimpernel
  • 2 takjes verse oregano
  • 1 takje verse zeemelde
  • grof zeezout & chilivlokken naar smaak
  • 4 el lekkere olijfolie
  • 1  eetlepel azijn
  • 1 el rozemarijnsiroop 
  • 1 lekker dikke teen knoflook
  • citroensap van halve citroen
  • handje pompoenpitten
  • optie: eetbare bloemen

Courgette & komkommer
Afhankelijk van het aantal eters kies je hoeveel komkommer en courgette je wilt gebruiken. Gebruik een dunschiller of kaasschaaf lange slierten komkommer en courgette te maken. Varieer de breedte van de slierten tussen 1 en 3 cm breed. De zaadlijsten gebruik je niet. Leg de slierten in een kom en sprenkel hier alvast wat citroensap en grof zeezout overheen.

Kruiden
Vraag insectjes die zijn meegereisd van de tuin naar de keuken of ze de oogst willen verlaten. Hak de basilicum en de peterselie fijn. De andere kruiden zijn fijn en zacht, ris ze van het takje en laat die blaadjes heel. Houd apart.
P.s. De hoeveelheid kruiden in dit recept is een richtlijn, doe er gerust meer bij!

De dressing
Meng de olijfolie, geperste knoflook, rozemarijnsiroop, citroensap en de azijn bij elkaar in een potje of flesje met deksel en schud door elkaar.

Smikkelen!
Dep de slierten af en drapeer ze in een diep bord of schaal. Giet de dressing erover. Verdeel de kruiden en de pompoenzaadjes over het bord. De smaak van de pompoenzaadjes is geweldig als je ze even roostert. Om het mooi af te maken leg je eetbare bloemetjes bovenop het geheel. Laatste snuf zeezout en eet smakelijk!

We vinden het leuk om jullie ervaringen te horen en te zien. Tag ons via @Rotterdamsemunt op Instagram of Facebook in de foto van je salade.

 

Groen nieuws

Een aantal keer per jaar sturen wij een gezellige nieuwsbrief naar onze fans, ben jij er ook een maar krijg je de nieuwsbrief nog niet? Schrijf je in via onderstaande link. Geen zorgen, je wordt niet overladen met mailtjes en je kunt elk moment uitschrijven.

    Eenmalige donatie