Siropen van Shannon

1 sep 2022 | Verhalen, Over de tuinen | 0 Reacties

Kok Shannon heeft dit seizoen haar handen vol aan het maken van siroop. Glaasjes limonade van de tuin gaan als warme broodjes over de toonbank. Gelukkig biedt de stadsnatuur haar genoeg om uit te kiezen en staat er bijna elke week weer een nieuwe huisgemaakte variant op de kaart.

Shannon: “Ik begin altijd met een wandeling door de tuin voor inspiratie en om te zien welke kruiden en vruchten er mooi bij staan en wat er in overvloed is!
Siroop maken is voor mij echt een veelzijdige belevenis door de smaken, geuren, kleuren, herinneren en creativiteit die het bij me oproept.
Voor onze vaste gast in de taartkoelkast; amandel-lavendeltaart, maken we zelf lavendelsiroop. Als ik deze siroop maak heb ik het gevoel dat ik in de Spa ben. Een sinaasappelmunt-grapefruitsiroop doet me aan te denken aan frisse ochtenden en geeft extra energie in de lucht. En een lekker Mediterraans mengsel van tijm en rozemarijn roept bij mij mooie herinneringen op van mijn 650-km lange wandeling door Spanje.

No waste feest
“Wat ik persoonlijk zo leuk vind aan siropen maken, is de ruimte voor creativiteit en hoe makkelijk het is om een no-waste product te maken. Restjes fruit verwerk ik in jam en restjes blad en stengels geef ik terug aan de bodem door het op de composthoop of hugel te leggen, of als voer aan de wormen in hun hotel.

Probeer het uit!
Ik probeer vaak een verrassende kruidenmix te maken. Mijn lievelingssiroop is die van dropplant, tijm en citroenmelisse. Lekker fris en kruidig! Combinaties met stevige hartige smaken zoals salie, rozemarijn en tijm met en frisse smaken zoals munt, verveine en dropplant zijn echt het proberen waard!”

 

Tips!

Handig om te weten als je aan de slag gaat:

  • Gebruik alleen de geriste blaadjes van de kruiden. De stengels gebruik je niet want daar kan een houtachtige smaak en troebele kleur door ontstaan.
  • Sommige groenten kunnen ook in de siroop mee! De allerpopulairste siroop  van 2022 was rabarber met kaneel, soms met aardbei.
  • Voeg citroensap toe om de houdbaarheid te verlengen.
  • Heb je restfruit over na zeven of persen? Gebruik dit om een jam of compote te maken.
  • Lichtgekleurde (biologische) rietsuiker zorgt voor een mooie heldere kleur.
  • Vergeet niet je gereedschap, flessen en deksels goed te ontsmetten.
Munt oogsten
Munt oogsten

Foto: Met kruidige siroop maak je mooie mocktails!

Eenmalige donatie