Zo gebruik je kruiden in je soep

1 nov 2022 | Verhalen, Over de tuinen | 0 Reacties

Hoe gebruik je kruiden zodat ze goed tot hun recht komen in soep? En wat combineert nou lekker? Chef Tineke de Lange geeft ons in deze blog tips. Ze heeft zich laten inspireren door de kruiden die je bij ons in de tuinen tegenkomt.

Soep. Je maakt er al gauw een grote pan van en het deelt zo makkelijk uit. Soep verbindt mensen. Nieuwjaarsduikers warmen zich met duizenden tegelijk op aan erwtensoep, de geur van groentesoep doet veel mensen aan oma denken. Je knapt er van op en je kan weer even vooruit.

Tradities
Bij Rotterdamse Munt is een soeptraditie ontstaan. Stana is sinds jaar en dag een van de tuinvrijwilligers. Haar trouwe maat de snelkookpan neemt ze elke tuindienst mee in haar tas. Ze maakt haar handen graag vuil aan tuinwerk, maar het aller-allerliefst maakt zij ter plekke soep klaar voor haar collega-tuinvrijwilligers en iedereen die haar pad kruist op het juiste moment. Hand- en hartverwarmend.

Munt oogsten

Foto: De graag geziene snelkookpan van Stana

Gouden soepcombinaties!

Ui met tijm, maar ook salie, bieslook of dille.
Champignon met tijm, maar ook basilicum, bieslook of oregano.
Wortel-gember met korianderblad of oregano.
Tomaat met peterselie, basilicum, majoraan of salie.
Aardappel met dille of lekker met munt of peterselie.
Courgette met alle soorten munt die er groeien bij Rotterdamse Munt!

  Tips van de kok

  Terug naar chef Tineke, een van onze graag geziene gastchefs. Zij verzorgde meermaals bijzondere gangen tijdens verrassingsdiners of andere feestelijkheden in de tuin. Vegetarisch koken met seizoensgroenten is een van haar specialiteiten. Daarom vroegen we haar om tips voor een goed gekruide soep.

  Zelf bouillon maken
  Tineke: “Voordat je een soep gaat maken maak je, wanneer je voldoende tijd hebt natuurlijk, je eigen bouillon. Naast de traditionele wortel, ui, prei en knolselderij past daar uitstekend een takje tijm, rozemarijn, laurierblad, platte peterselie, selderij of lavas in.

  Voor het lekkerste resultaat snij je de groenten in stukjes, rol ze een beetje door de olijfolie en laat ze lekker aanbruinen in de oven.

  Dan gooi je de gebruinde groenten met koud water in een pan en brengt deze aan de kook. Zodra het water kookt, zet het vuur zo laag mogelijk, voeg je kruiden dan pas toe en laat nog na pruttelen voor 30 minuten.

  Dan het vuur uit, laten afkoelen en lekker een nachtje laten trekken in je koelkast.
  Even zeven en je hebt een prachtige basis voor al je soepen.”

  Bedankt Tineke! Met deze basis kun je alle kanten op. Bij Rotterdamse Munt kiezen we graag de kant van wat er lokaal in het seizoen is.
  Eet smakelijk!

  Munt drogen

  Foto: Tineke kookt met ingredienten uit de tuin.

  Eenmalige donatie