Ervarend leren

Leerlijn Smaak groeit

De stadstuinen van Rotterdamse Munt zijn de ideale plek om te leren over de natuur en gezond eten. We bieden een speels lesprogramma dat gericht is op zelf ontdekken met veel praktische opdrachten. Ons lesprogramma vormt een doorgaande leerlijn voor alle basisschoolgroepen en de brugklassen van het VMBO.

De leerlingen bouwen niet alleen kennis op over de natuur, zij raken er ook meer bij betrokken door de directe (zintuiglijke) ervaringen in een groene oase. Na het volgen van de lessen weten ze meer van de natuur, hoe deze werkt en hoe ze hun eigen eten kunnen laten groeien, ook hebben ze ervaren wat natuurlijke smaken kunnen doen en hoe lekker gezond eten kan zijn

Opbouw van de lessen

Elke les wordt geïntroduceerd met een spel waarmee enthousiasme wordt aangewakkerd en wat ervoor zorgt dat de leerlingen open staan voor de lesstof.

Vervolgens verdiepen de leerlingen hun begrip van natuurlijke groeiprocessen door zelf onderzoek te doen en tuinier-vaardigheden te leren. De inzichten van het tuinieren zijn breder toepasbaar op aspecten van het dagelijks leven zoals de dynamiek van groeiprocessen in het algemeen.

Het resultaat van groei wordt tastbaar in smaak-experimenten

Basisonderwijs en brugklassen Voortgezet Onderwijs

We hebben lessen voor de basisschool en de brugklassen van het VMBO.

De lessen voor de basisschool vormen een doorlopende leerlijn waardoor de ervaring en kennis van de kinderen elk jaar een stapje verder verdiept, dan wel verbreed wordt. De lessen duren 1,5 uur en worden door onze tuindocent gegeven. Bij elke les hoort een voorbereidende en een verwerkende opdracht die door de leerkrachten zelf op school worden gegeven.

De eigen (biologie)docenten van groep 7/8 en de brugklassen kunnen de lessen ook zelf bij ons op de tuin geven. De docent ontvangt dan ruim van te voren de lesinstructies en alle benodigde materialen staan op het afgesproken moment klaar. De school ontvangt dan een korting op het normale tarief.

 

Een les boeken?

Neem contact op via educatie@rotterdamsemunt.nl
Of kom gewoon eerst langs om kennis te maken met onze stadstuinen.

Het lesprogramma voor basisscholen in onze directe omgeving, stadsdeel Feijenoord, wordt gedeeltelijk financieel ondersteund vanuit het natuur- en milieueducatiebudget van de Gemeente Rotterdam.

Op zoek naar een leerzaam en leuk school- of verenigingsuitje?

Ook daarvoor is ons materiaal geschikt. In overleg maken we een speciaal programma. Wil je meedoen of meer informatie? Neem dan contact met ons op via educatie@rotterdamsemunt.nl

Wat werkt er beter en maakt meer indruk dan het zelf ervaren van natuurlijke groeiprocessen en echte smaak? Beleef en leer in het echt!